Mitä kannattaa ottaa huomioon yrityksen perustamisessa, ja kuinka tilitoimisto voi tukea matkalla?

Oletko pohtinut yrityksen perustamista? Kulttuurin tilittäjämme Lauri Haltsonen kertoo, mitä yrityksen perustamisessa kannattaa ottaa huomioon, ja kuinka tilitoimisto voi tukea tällä matkalla.

Yritysmuodon valinta – toiminimi, osakeyhtiö vai yhdistys?

Yritysmuodon valinnalla on merkittävä vaikutus liiketoiminnan arkeen. Seuraavaksi tarkastelemme eri yritysmuotojen ominaisuuksia ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Toiminimi on helppo ja edullinen tapa aloittaa yrittäjyys, varsinkin jos yritystoiminta on pientä ja yrittäjä toimii yksin. Toiminimiyrittäjä voi tehdä verovähennyksiä ja hyötyä arvonlisäverovähennyksistä, jotka ovat yrittäjille tärkeitä kustannuksia keventäviä tekijöitä. Kun yritystoiminta kasvaa, osakeyhtiöksi muuttaminen on usein luonteva seuraava askel.

Osakeyhtiö tarjoaa enemmän mahdollisuuksia toiminnan laajentamiseen ja investointien tekemiseen. Se on hyvä yritysmuoto myös ryhmille, kuten bändeille tai esiintyville ryhmille, jotka haluavat hallinnoida toimintaansa yhdessä. Osakeyhtiö mahdollistaa joustavamman verosuunnittelun, sillä yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa ja jakaa yrityksen voittoja osinkoina. Lisäksi osakeyhtiö mahdollistaa työsuhde-etujen tarjoamisen yrittäjälle. Vaikka osakeyhtiöön liittyy toiminimeä enemmän byrokratiaa, siitä ei tarvitse huolehtia, koska tilitoimisto auttaa sen hoidossa.

Yleishyödyllinen yhdistys sopii vaihtoehdoksi, kun toiminnan tavoitteena ei ole voiton tuottaminen, vaan esimerkiksi kulttuurin tai muun yleishyödyllisen tarkoituksen edistäminen. Yhdistys voi olla hyvä valinta, kun ryhmä ihmisiä haluaa yhdessä edistää yhteistä asiaa. Esimerkiksi monet teatteriryhmät toimivat yhdistysmuodossa.

Entä muut yritysmuodot?

Kommandiittiyhtiössä tulee olla vähintään kaksi yhtiömiestä: vastuunalainen yhtiömies ja äänetön yhtiömies. Vastuunalainen yhtiömies vastaa henkilökohtaisesti yhtiön veloista, kun taas äänetön yhtiömies osallistuu pääosin sijoittamalla rahaa.

Avoimen yhtiön perustamiseen vaaditaan vähintään kaksi yhtiökumppania. Kaikki yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti ja yhteisvastuullisesti yhtiön kaikista sitoumuksista ja velvoitteista. Tämä tarkoittaa, että yhtiön mahdolliset velat voivat kohdistua suoraan yhtiömiesten henkilökohtaiseen varallisuuteen.

Osuuskunnassa jäsenet tekevät osuuskuntiin osuussijoituksen, jonka suuruudesta sovitaan perustamissopimuksessa. Jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan sitoumuksista, vaan vastuu rajoittuu tehdyn sijoituksen määrään. Osuuskunnan toiminnan tarkoituksena on tuottaa taloudellista etua jäsenilleen esimerkiksi palveluiden muodossa. Usein osakeyhtiö tai yleishyödyllinen yhdistys voi olla toiminnan luonteesta riippuen parempi vaihtoehto.

Kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta, eikä se ole virallinen yritysmuoto, vaan laskutuspalveluyritysten käyttämä markkinointitermi. Kevytyrittäjä on laskutuspalvelun sääntöjen alainen eikä voi hallita täysin omaa brändiään, koska laskut lähetetään palvelun kautta. Kevytyrittäjillä on usein myös vähemmän mahdollisuuksia tehdä verovähennyksiä.

Milloin yrityksen perustaminen on ajankohtaista?

Yrityksen perustaminen on hyvä vaihtoehto, kun liiketoimintaidea on selkeä ja sen toteuttamiseen on riittävät resurssit. Virallinen perustaminen (perustamisilmoitus kaupparekisteriin ja Verohallintoon) kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa, kun suunnitelmat ovat konkreettisia ja käytännön toimet liiketoiminnan käynnistämiseksi ovat alkaneet.

Miten tilitoimisto voi tukea yrittäjää?

Tilitoimisto on tärkeä kumppani yrityksen perustamisessa ja toiminnan pyörittämisessä. Se tarjoaa käytännön apua heti alusta lähtien ja varmistaa, että kaikki tarvittavat järjestelyt hoituvat sujuvasti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi viranomaisilmoitusten hoitamista ja hyvän raportointikäytännön omaksumista.

Hyvä tilitoimisto tuo alusta lähtien turvaa ja varmuutta, että asiat hoituvat oikein ja ajallaan. Ammattitaitoinen kirjanpitäjä auttaa myös hyödyntämään verovähennykset tehokkaasti, Haltsonen sanoo.

Mitä hyötyä yrityksen perustamisesta on?

Yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden työskennellä oman intohimon parissa. Yrittäjänä päätät itse kaikista liiketoimintaasi koskevista asioista ja aikatauluista. Yrittäjyys tuo mukanaan myös taloudellisia mahdollisuuksia, kuten yritystoiminnan kasvun ja menestyksen.

Riskit yrityksen perustamisessa

Yrityksen perustamiseen liittyy myös riskejä. Jos yritystoiminta vaatii suuria investointeja, kuten lainaa tai kalustohankintoja, riskit voivat kasvaa.

Yritysmuoto vaikuttaa riskien määrään. Toiminimiyrittäjän henkilökohtainen talous on suoraan sidoksissa yrityksen talouteen. Tämä voi olla riski, jos yritys kohtaa taloudellisia vaikeuksia. Osakeyhtiössä yrittäjä ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiön veloista, vaan vastaa vain sijoittamallaan pääomalla, Haltsonen toteaa.

Jos yritystoiminta ei vaadi suuria investointeja, riskit pysyvät suhteellisen pieninä, mutta riskien arviointi on olennainen osa yrityksen perustamista.

Kaipaatko apua yrityksen perustamisessa? Ota yhteyttä kulttuurin tilittäjään Lauri Haltsoseen, lauri@tilitysjavalitys.fi, p. 050 543 5316.

Lue lisää aiheesta