Vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon

Vuoden 2025 alusta vähäisen liiketoiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon, ja samalla liikevaihdon tarkastelutapa muuttuu. Jatkossa liikevaihtoa arvioidaan kalenterivuosikohtaisesti. Tässä tekstissä kerromme, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä.

Vähäisen liiketoiminnan raja määrittää, onko yrityksen rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi. Aiemmin yrityksen tuli rekisteröityä ja maksaa arvonlisävero takautuvasti koko tilikauden liikevaihdosta, jos raja ylittyi kesken tilikauden. Vuodesta 2025 alkaen velvollisuus alkaa vasta siitä hetkestä, kun liikevaihto ylittää uuden 20 000 euron raja-arvon.

Liikevaihdon tarkasteluun tulee myös muutos. Jatkossa liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan aina kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan.

Yritys voi kuitenkin edelleen vapaaehtoisesti liittyä arvonlisäverorekisteriin. Kulttuurin tilittäjä Lauri Haltsonen suosittelee tätä erityisesti silloin, kun yritys tekee kauppaa pääsääntöisesti muiden yritysten kanssa tai yrityksellä on paljon hankintoja.

Arvonlisäverorekisterissä oleva yritys saa vähentää arvonlisäveron hankinnoista, jotka liittyvät arvonlisäverolliseen liiketoimintaan. Tämä vähentää liiketoiminnan kustannuksia. Samasta syystä myös esiintyjän voi olla kannattavaa hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverorekisteriin, vaikka normaalisti esiintymistoiminnasta saadut korvaukset ovat arvonlisäverottomia, Haltsonen selittää.

Myös yleishyödyllisten yhdistysten kannattaa harkita arvonlisäverorekisteriin liittymistä yleishyödyllisestä liiketoiminnasta.

Rekisteröitymisen järkevyys on tapauskohtaista. Esimerkiksi teatteritoimintaa harjoittavalle yhdistykselle, jonka varsinaisen toiminnan tulot koostuvat lähinnä lipunmyynnistä, arvonlisäverorekisteriin liittyminen voi olla kannattavaa. Tällöin voi hyödyntää arvonlisäverovähennyksiä esimerkiksi laitehankinnoista, ohjaajapalkkioista tai mainoskuluista, Haltsonen kertoo ja lisää:

Monesti yhdistys ei edes tiedä, että tällainen mahdollisuus on olemassa.

Lisätietoja: kulttuurin tilittäjä Lauri Haltsonen, lauri@tilitysjavalitys.fi, p. 050 543 5316

Lähde: vero.fi (viitattu 10.12.2024)

Lue lisää aiheesta